Talentmodule Latijn

Hou je van verhalen en geschiedenis? Heb je een sterk redeneervermogen en een rijke verbeelding? Heeft taal geen geheimen voor jou? Dan is onze talentmodule Latijn vast iets voor jou!

Iets voor jou?

Heb je een brede interesse en een goed geheugen? Hou je veel van verhalentaal en cultuur, maar ook van redeneren, verbanden leggen, analyseren en wiskunde? Dan ben je aan het goede adres in onze talentmodule Latijn. Heel wat woorden in het Frans (bv. ami), het Engels (bv. excited) en het Nederlands (bv. computer) zijn afgeleid van het Latijn. Termen uit de medische, de juridische en de wetenschappelijke wereld vinden hun oorsprong in het Latijn. Latijn is springlevend!

Op het programma

Ooit al gehoord van een Augiasstal of een Tantaluskwelling? Binnenkort wel, want je bestudeert de Romeinse en Griekse cultuur en je legt verbanden met de maatschappij van vandaag. Tal van spannende historische verhalen en mythes passeren de revue: de Romeinse goden en godinnen, beroemde helden zoals Hercules, Odysseus, Theseus of mythologische wezens zoals Pegasus, Medusa, de Minotaurus en nog vele anderen. Je oefent elke dag nieuwe woorden in en maakt kennis met deze bijzondere taal. Na enkele lessen Latijn kan je al zelfstandig een kleine tekst lezen

Project Academie en Scientia

Onze Latinisten krijgen een brede kijk op de wereld van economie, wetenschap en cultuur- en gedragswetenschappen in de geïntegreerde projecten ‘Academie’ en ‘Scientia’. Je pluist, met één oog op de iPad en het andere op het verleden, uit welke antieke sporen je kan terugvinden in onze cultuur, ons gedrag en onze portemonnee. Je zoekt uit of slavernij en kinderarbeid wel helemaal zijn afgeschaft. Je verdiept je in antieke architectuur: de Romeinen waren straffe ingenieurs! Je zal STEM in de oudheid én nu onderzoeken. Je bestudeert de Romeinse oorlogstuigen en bouwt je eigen katapult. 

Jouw toekomst

In de 2de graad kan je alle richtingen uit: een al dan niet zwaarder pakket wiskunde of talen in Latijn-optie wiskunde en Latijn-optie talen. Alle andere studierichtingen zijn ook nog mogelijk.

In de 3de graad kan je onder andere kiezen voor Latijn-wetenschappen-wiskunde, een combinatie van Latijn én stevige wiskunde én wetenschappen als excellente voorbereiding op hoger onderwijs en universiteit.

Heel wat uitstappen en activiteiten gaan door in het kader van de lessen Latijn: het 2de en 3de jaar bezoekt het archeologisch park in Xanten, er is de tweedaagse naar Trier, exclusief voor onze Latinisten van het 4de jaar. We nemen ook deel aan de Ken-je-klassiekenquiz, een internationale wedstrijd voor Latijn en Grieks waar ons afgevaardigd team zich al 2 jaar op rij wist te kwalificeren voor de finale!

Misschien ook iets voor jou?