Info voor toekomstige leerlingen

Welkom, nieuwe leerling! Hier vind je alle nuttige informatie, filmpjes en weetjes over onze school op één plaats!

Alles wat je moet weten over College Hagelstein op een rijtje…

Op deze pagina vinden nieuwe leerlingen en hun ouders alle nuttige en belangrijke informatie. Heb je toch nog een vraag? Aarzel niet om ons te contacteren! Op zaterdag 9 oktober 2021 leiden we je graag persoonlijk rond. Meld je daarvoor hier aan.

Welkom op College Hagelstein! Benieuwd wat we allemaal te bieden hebben? In deze rubriek vind je onder meer onze jaarlijkse infobrochure, een infographic en een presentatie van onze coördinator van de 1ste graad. Mevr. Tine Lenaerts neemt je in een filmpje mee voor een digitale rondleiding door onze school.

We stellen graag onze Talentmodules in de 1ste graad aan je voor. Filmpjes, lessentabellen, een greep uit onze projecten en wedstrijden en meer!

Overtuigd? Via deze delen van deze pagina kom je precies te weten hoe je kan starten in het 1ste jaar van College Hagelstein op 1 september 2022.


Maak kennis met
Jouw Warm College

Krijg hier een sfeerbeeld van onze school

Hallo, nieuwe leerling! Mogen wij ons even voorstellen? Van harte welkom op College Hagelstein: jouw Warm College en springplank naar hogeschool en universiteit. Aan de hand van onze filmpjes, onze brochure en infographic kan je proeven van onze school in het groen!
Zin om eens langs te komen? Op zaterdag 9 oktober organiseren we persoonlijke rondleidingen. Hier vind je meer info.

Digitale rondleiding

Een kijkje achter de schermen van onze school.

360°-rondleiding

Op eigen tempo rondkijken op ons Warm College? Bekijk onze 360°-rondleiding.

Brochure

Bekijk onze nieuwe brochure hiernaast of download ze hieronder. Ontvang je liever een papieren exemplaar? Vraag ze via info@collegehagelstein.be aan.

Presentatie

Wij brengen onze presentatie naar jou! Je vindt hier meer uitleg over onze school, gebracht door mevr. Kathleen De Winter, pedagogisch coördinator van de eerste graad.

College Hagelstein in cijfers

College Hagelstein bouwt aan jouw toekomst! Wist je dat we volop bezig zijn met allerlei bouwprojecten zoals het Science lab en spliksplinternieuwe open leercentra? We lichten graag een tipje van de sluier op!


Onze troeven

Opgroeien in een groene omgeving, talentmodules en uitdaging op maat, CLIL, …
Ontdek hier waarom College Hagelstein de moeite waard is!


Ontdek ons studieaanbod

Ontdek onze talentmodules in de 1ste graad

Wil jij je talenten op een uitdagende manier ontdekken en ontwikkelen in een dynamische en innovatieve leeromgeving waar je ook met projecten leert? Dan is College Hagelstein dé school voor jou! 

We bieden in de 1ste graad naast een stevig pakket basisvorming ook drie talentmodules aan: 

Talentmodule Latijn

Hou je van verhalen en geschiedenis? Heb je een sterk redeneervermogen en een rijke verbeelding? Heeft taal geen geheimen voor jou? Dan is onze talentmodule Latijn vast iets voor jou!

Talentmodule STEM

Talent voor wiskunde en wetenschappen? Altijd op zoek naar het ‘hoe‘ en ‘waarom‘? Sterk in computationeel en logisch denken? Dan is onze talentmodule STEM je op het lijf geschreven!

Talentmodule Taal en media

Dol op Frans, Nederlands en Engels? Een kei in spreken, luisteren, lezen en schrijven? Spreek je vloeiend de taal van de (sociale) media? Dan voel je zeker thuis in onze talentmodule Taal en media!

Uniek: les op maat van elke leerling

Uitdaging op maat

Samen gaan we op zoek naar jouw uitdaging in de vakken Frans, wiskunde, Nederlands of Latijn. Je leraren begeleiden je om voortdurend over jouw eigen lat te springen. Tijdens de lessen uitdaging op maat kies je voor: 

  • Remediëren: je spijkert je basiskennis en vaardigheden bij. 
  • Verbreden: je verruimt je blik over het vak door nieuwe onderwerpen te ontdekken.
  • Verdiepen: je zet je tanden graag in de allermoeilijkste opdrachten.

  

Lessentabel op maat

Naargelang je talentmodule en uitdaging op maat kan je in onze school in het eerste jaar kiezen voor:  

  • 4, 5 of 6 uur wiskunde
  • 1 of 2 uur Engels
  • 4 of 5 uur Latijn
  • 4, 5 of 6 uur Nederlands
  • 3, 4 of 5 uur Frans

  

Keuzevak in het 2de jaar

In het 2de jaar kan je proeven van economie, sport of ICT, als voorbereiding op je studiekeuze naar de hogere jaren. 

  

CLIL @ College Hagelstein

Een extra uitdaging, die vind je zeker in CLIL: Content and Language Integrated Learning. Je volgt een vak in een vreemde taal en krijgt zo zowel de vakinhoud als de taal onder de knie. Durven spreken in een vreemde taal wordt jouw uitdaging!

Na de 1ste graad

Ons studieaanbod in de 2de en 3de graad spitst zich toe op de studiedomeinen (Bedrijfs)economie, Wiskunde, Moderne talen, Wetenschappen en Latijn. Al onze studierichtingen vormen een excellente voorbereiding op hogeschool en universiteit.

We dagen onze masters in spe graag uit met allerlei Olympiades, projecten en wedstrijden zoals de Wiskunde Olympiade, geo-olympiade, Ken-je-klassiekenquiz, Sci-tech Challenge, wedstrijd voor mini-ondernemingen, ICT-olympiade, … Zo bieden we onze leerlingen de mogelijkheid om uit te blinken in hun talenten en zich te meten met anderen. En dat doen we goed: in ons nieuws krijg je een mooi beeld van de successen van onze leerlingen!

Springplank naar hogeschool en universiteit

College Hagelstein biedt een excellente voorbereiding op het hoger onderwijs in al haar studierichtingen. Benieuwd wat oud-leerlingen te zeggen hebben over hun schoolloopbaan bij College Hagelstein?


Talentmodule Latijn

Iets voor jou?

Heb je een brede interesse en een goed geheugen? Hou je veel van verhalentaal en cultuur, maar ook van redeneren, verbanden leggen, analyseren en wiskunde? Dan ben je aan het goede adres in onze talentmodule Latijn. Heel wat woorden in het Frans (bv. ami), het Engels (bv. excited) en het Nederlands (bv. computer) zijn afgeleid van het Latijn. Termen uit de medische, de juridische en de wetenschappelijke wereld vinden hun oorsprong in het Latijn. Latijn is springlevend!

Op het programma

Ooit al gehoord van een Augiasstal of een Tantaluskwelling? Binnenkort wel, want je bestudeert de Romeinse en Griekse cultuur en je legt verbanden met de maatschappij van vandaag. Tal van spannende historische verhalen en mythes passeren de revue: de Romeinse goden en godinnen, beroemde helden zoals Hercules, Odysseus, Theseus of mythologische wezens zoals Pegasus, Medusa, de Minotaurus en nog vele anderen. Je oefent elke dag nieuwe woorden in en maakt kennis met deze bijzondere taal. Na enkele lessen Latijn kan je al zelfstandig een kleine tekst lezen

Onze Latinisten krijgen een brede kijk op de wereld van economie, wetenschap en cultuur- en gedragswetenschappen in de geïntegreerde projecten ‘Academie’ en ‘Scientia’. Je pluist, met één oog op de iPad en het andere op het verleden, uit welke antieke sporen je kan terugvinden in onze cultuur, ons gedrag en onze portemonnee. Je zoekt uit of slavernij en kinderarbeid wel helemaal zijn afgeschaft. Je verdiept je in antieke architectuur: de Romeinen waren straffe ingenieurs! Je zal STEM in de oudheid én nu onderzoeken. Je bestudeert de Romeinse oorlogstuigen en bouwt je eigen katapult. 

Jouw toekomst

In de 2de graad kan je alle richtingen uit: een al dan niet zwaarder pakket wiskunde of talen in Latijn-optie wiskunde en Latijn-optie talen. Alle andere studierichtingen zijn ook nog mogelijk.

In de 3de graad kan je onder andere kiezen voor Latijn-wetenschappen-wiskunde, een combinatie van Latijn én stevige wiskunde én wetenschappen als excellente voorbereiding op hoger onderwijs en universiteit.

Heel wat uitstappen en activiteiten gaan door in het kader van de lessen Latijn: het 2de en 3de jaar bezoekt het archeologisch park in Xanten, er is de tweedaagse naar Trier, exclusief voor onze Latinisten van het 4de jaar. We nemen ook deel aan de Ken-je-klassiekenquiz, een internationale wedstrijd voor Latijn en Grieks waar ons afgevaardigd team zich al 2 jaar op rij wist te kwalificeren voor de finale!


Talentmodule STEM

Iets voor jou?

Ben je geboeid door de wondere wereld van wiskunde en wetenschap? Keek je altijd uit naar de lesthema’s wetenschap en techniek in wereld-oriëntatie? Stel je vaak vragen als: ‘Hoe kan dit, en waarom?’. Wil je graag veel onderzoeken? Dan is de talentmodule STEM geknipt voor jou! STEM staat voor wetenschappen (Science), ICT (Technology), techniek (Engineering) en wiskunde (Mathematics). Je krijgt 4 uur extra STEM-vakken, geïntegreerd in STEM-projecten.

Op het programma

Je verzamelt gegevens, analyseert en observeert, denkt na, overlegt in team en stuurt je experiment bij. Je ontwerpt een schaakbord, waarbij je inzicht leert verwerven in het logisch denken en redeneren via schaakspelen. Je onderzoekt bodemdiertjes en andere fauna en flora uit ons bos onder de microscoop. Je doet koolstofdioxidemetingen in de lokalen die je aan de hand van statistieken gaat analyseren en interpreteren. Je leert robots programmeren met Lego Mindstorms en nog veel meer. 

Jouw toekomst

Na de 1ste graad STEM kan je alle kanten uit. Voel je je thuis in STEM, dan kan je je keuze verder zetten in de 2de graad. Je kan dan kiezen voor de studierichting Wetenschappen met optie STEM, sport of talen. Alle andere richtingen zijn ook nog mogelijk, behalve richtingen met Latijn. 

In de 3de graad kan je kiezen voor STEM-studierichtingen met stevige wiskunde en wetenschappen als excellente voorbereiding op hoger onderwijs en universiteit


Talentmodule Taal en media

Iets voor jou?

Heb je feeling voor talen en ben je erg creatief met taal? Hou je van toneel, film, lezen, cultuur en actualiteit? Wil je je graag verdiepen in nieuwe media, ook sociale media? Kriebelt het als we je vertellen dat je zelf met filmpjes, iPads, Pinterest, Storybird, Facebook en allerlei andere apps aan de slag mag gaan? Dan is onze talentmodule Taal en media echt iets voor jou.

Op het programma

Je krijgt allerlei uitdagende projecten voorgeschoteld in de verschillende taalvakken: je maakt een “cereal box family tree,” waar je je familie voorstelt op een doos ontbijtgranen. Je maakt een website over onze school in het Engels en een instagrampagina in het Frans. Je maakt je eigen prentenboek met Storybird en leest dit voor aan kleuters.

Jouw toekomst

Na de 1ste graad Taal en media kan je nog alle kanten uit. Voel je je thuis in Taal en media, dan kan je je keuze verder zetten in de 2de graad. Je kan dan kiezen voor een studierichting met optie talen zoals Wetenschappen of Economie

In de 3de graad kan je bijvoorbeeld kiezen voor Economie – Moderne talen of Moderne Talen – Wetenschappen. Deze richtingen zijn een excellente voorbereiding op hogeschool en universiteit. Alle andere studierichtingen zijn ook nog mogelijk, behalve Latijn. Iets voor jou? 


Digitaal aanmelden en inschrijven

Wil je op 1 september 2021 starten in het eerste jaar in College Hagelstein?

Dan kan je jouw keuze voor onze school kenbaar maken door digitaal aan te melden via aanmelden.school tussen maandag 29 maart 2021 en vrijdag 26 april 2021.


Praktisch

Jouw schooldag

Benieuwd hoe een schooldag op College Hagelstein eruit ziet?

Middagmaal

Middagactiviteiten

Onze school organiseert heel wat middagactiviteiten zoals de schoolband, het goede doelenteam, knutselatelier, sport, … Er is voor elk wat wils! Zo leer je misschien nieuwe vrienden kennen en hoef je je niet te vervelen op de speelplaats.

Schoolrestaurant

De firma Scolarest bereidt verse maaltijden in onze keuken. We hebben een modern en goed uitgerust schoolrestaurant waar je lekkere warme maaltijden, soep, snacks, belegde broodjes, salades, fruit en dessertjes kan verkrijgen. Vooraf inschrijven is niet nodig. Je kan natuurlijk ook je eigen lunchpakket meebrengen. Je betaalt met een persoonlijke kaart.

Studeren op school

Avondstudie

De lessen eindigen om 15.45 uur. Je kan van 16.00 tot 17.30 uur terecht in de gratis avondstudie. Je kan er je taken maken en rustig studeren.
Tijdens de examens kan je in de namiddag op school studeren tot 15.45 uur.

Inhaalles

Was je ziek of kan je nog extra uitleg gebruiken over leerstof van de hoofdvakken, dan kan je na schooltijd terecht in de inhaalles.

Huiswerkklas

Indien nodig kunnen de leerlingen van de 1ste graad terecht in de huiswerkklas voor begeleiding bij het studeren

Zo bereik je College Hagelstein

Je kan College Hagelstein makkelijk en veilig met de fiets, de auto en het openbaar vervoer bereiken. Verkeersveiligheid dragen we erg hoog in het vaandel, daarom organiseren we acties en projecten zoals de Verkeersweek en Fluoactie.

Wij zijn er voor jou

Heel wat mensen zetten zich dagelijks meer dan 100% in om onze school aangenaam, leerrijk en boeiend te maken! Het eerste aanspreekpunt voor ouders en leerlingen is de klassenleraar die de leerlingen van zijn klas coacht en aanmoedigt. Je kan met vragen of problemen ook terecht bij onze interne leerlingenbegeleiders. Mevrouw De Winter, pedagogisch coördinator, volgt in nauw overleg met de directie, de klassenleraren en de leerlingenbegeleiders alle leerlingen van de 1ste graad op. 


Nog vragen?

Wij staan je met plezier te woord! Je kan met je vragen steeds terecht in onderstaand formulier. We bezorgen je zo spoedig mogelijk een antwoord!